BELI PRODUK KECANTIKAN ONLINE

--<<@ INFO @>>--

PENGEPOSAN DI ABS.


(AHAD-KHAMIS)

POS SEPERTI BIASA(SEBELUM 12 TENGAHARI)


(SABTU )

POS SEPERTI BIASA KECUALI SABTU

MINGGU PERTAMA :)


(JUMAAT)

CUTI POS

PELANGGAN YANG MASIH TIDAK MENERIMA ITEM MASING-MASING SELEPAS 2 @ 3 HARI PENGHANTARAN, SILA WHATSAPP +60138433522 UNTUK SELANJUTNYAWelcome =) Thanks for visiting ^_~ Feel free to follow us ON INSTAGRAM & Like our FB fanpage

Wednesday, 14 November 2012

USAHAWAN KOSMETIK KELANTAN~Mohaya Beauty ShopSekarang ni, radio Kelantan fm menjadi media utama para usahawan di Kelantan mempromosikan produk-produk mereka. Hari-hari akan kedengaran iklan2 tentang kosmetik, ubat-ubatan, makanan kesihatan dan macam-macam lagilah. Ada yang guna lagu dikir, lagu hindustan yang diubahsuai, suara tok dalang wayang kulit dan ada juga yang guna suara DJ radio suruh baca tentang iklan mereka. Boleh tabik kat diaorang ni, kreatif sungguh.

Apa yg menarik minat saya untuk menulis kali ini ialah, berdasarkan pemerhatian saya sendiri (ehem..), ada dua nama besar yang sangat berpengaruh dan nampak sangat bersaing dalam bidang memasarkan produk kosmetik di Kelantan ini. Iaitu Yusmira Trading dgn Vida Beauty. Yusmira memainkan peranan yang sangat besar dalam menyemarakkan sukan bola sepak Kelantan (The Red Warrior). Dialah penaja rasmi pasukan TRW ini. Pengasasnya Dato' Azlan dan isterinya Dato' Yusmira. Selain terkenal dengan kosmetik berasaskan halia, Yusmira Trdg juga sekarang sedang sohor dengan produk kopi papan. Kalau tak silap ada 12 jenis kopi yang dikeluarkan. Kopi walit, kopi stamina, halia bara, susu kambing dan macam-macam lagilah. Iklan Yusmira tak kira masa. Pagi, petang, siang, malam. Semua DJ kena baca apa yang Yusmira tulis tentang produk mereka. Selain membaca iklan, ada juga iklan berlagu ala dikir. Kalau nak kira, memang sohor sangatlah Yusmira ni seantero Kelantan...

 Kadang dengan adanya pesaing dalam pasaran, kita rasa tergugat. Jadi, otak usahawan yang bijak akan ligat berfikir macam mana nak "fight" dengan pesaing ni. Sama ada nak tambah produk baru atau luaskan pasaran ke tempat-tempat yang kurang pesaing.

Seperti Dr. Azizan Osman kata, antara 80% - 90% kejayaan sesuatu perniagaan adalah melalui pemasaran. Ini termasuklah iklan sama ada di radio, tv, akhbar dan sebagainya. Jika kita hanya pandai buat produk, tapi org tak tahu kita ada jual produk tersebut, maka "berdosalah" kita kerana mungkin ianya untuk manfaat ummah, tapi kita tidak war-warkannya kepada orang lain yang mungkin sangat-sangat memerlukan produk kita itu.

Sekian kali ini, wassalam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...