PRODUK

ORDER HERE

Kulit Berminyak, Kering, Atau Kombinasi? Buat Eksperimen Kenali Jenis Kulit Anda

Bahan yang diperlukan adalah muka sendiri, tangan, tisu dan blotting paper/kertas minyak/oil film.
Memiliki kulit wajah yang cantik dan bersih adalah impian semua orang, tidak kira perempuan mahupun lelaki
Untuk mendapatkan kulit wajah yang sempurna memerlukan penjagaan yang rapi dan teratur lebih-lebih lagi dengan keadaan cuaca yang tidak menentu yang turut memberi kesan kepada kulit kita.

Penjagaan yang rapi termasuklah mengamalkan gaya pemakanan yang sihat di samping menggunakan pencuci muka dan krim pelembap yang bersesuaian dengan kulit kita kerana semua orang memiliki jenis kulit yang berbeza-beza.


Sebelum nak cuba dapatkan kulit yang cantik, licin dan bersih, anda kena tahu terlebih dahulu apa jenis kulit anda sama ada kering, berminyak, normal atau kombinasi

Kalau kita perasan, di pasaran banyak juga produk penjagaan kulit muka yang khas untuk jenis-jenis kulit muka. Ada yang untuk oily skin, combination, dry skin, sensitive, acne prone dan banyak lagi. Sebenarnya agak penting juga untuk kita pilih produk yang sesuai dengan kulit muka kita.

Ada 4 jenis utama kulit iaitu dry/kering, oily/berminyak, normal dan combination/gabungan. Sebenarnya agak mudah untuk kita tentukan jenis kulit muka kita. Tapi untuk hasil yang lebih tepat, perlu rujuk dengan pakar kulit. Cara yang mudah adalah dengan cara '30 minutes bare face'.

Caranya, tanggalkan semua makeup, sunscreen, semua yang ada pada muka kita. Cuci bersih kemudian keringkan. Biarkan muka begitu sahaja. Jangan sentuh atau pakai apa-apa produk selama 30 minit (dalam sesetengah kes up to 1 hour). Sepanjang tunggu, buatlah aktiviti macam biasa.

Selepas 30 mins - 1 jam, bersihkan tangan dulu dengan sabun. Kemudian keringkan. Antara bahan yang diperlukan adalah muka anda sendiri, tangan, tisu dan blotting paper/kertas minyak/oil film. Contoh blotting paper macam dalam gambar kalau ada yang tak pasti macam mana rupanya.

Experiment 1 : Dry skin

Cuba senyum, kerut dahi, muka. Ambil tisu dan lap muka. Kemudian ambil blotting paper dan lap T-zone (dahi, hidung, dagu). Jika waktu gerakkan muka rasa ketat, kemudian pada tisu ada kulit yang flaky tertinggal, minimum or zero oil pd paper, itulah dry skin.Experiment 2 : Oily skin

Ambil 2 helai blotting paper. Helai pertama lapkan T-zone (dahi, hidung, dagu). Helai kedua lapkan pipi, tapi dahi, tepi dagu. Bandingkan kedua-dua helai. Jika minyak terperangkap sama banyak, penuh satu blotting paper, or tak cukup sehelai, itulah oily.Experiment 3 : Combination

Guna 2 helai blotting paper, lapkan sehelai pada T-zone dan sehelai lagi pada pipi. Bandingkan kedua-dua helai. Jika helaian pada pipi minimum minyak terperangkap  dan T-zone lebih/sangat banyak, juga kalau ada flaky skin tertinggal pada tisu, itu combination.

Experiment 4 : Normal skin

Jika jumlah minyak terperangkap pada blotting paper selepas anda lapkan muka sangat minimum atau tiada, muka tak rasa ketat, tiada flaky skin tertinggal pada tisu, maksudnya kulit anda normal.

Selepas dah tahu jenis kulit, barulah seronok kita nak pilih produk yang sesuai dengan kulitSKIN CARE organik halal bebas merkuri ke? Kat sini sis Kak Ya ingin memperkenalkan skin care terbaru daripada HAUS COSMETICS.

๐Ÿ‘‰๐ŸปHaus Cosmetics adalah *product R&D*.
๐Ÿ‘‰๐Ÿป*Bukan product OEM*.
๐Ÿ‘‰๐ŸปNama Kilang yg menghasilkan product Haus Cosmetics nie adalah *GIM COSMETICS*
๐Ÿ‘‰๐ŸปOwner kilang merangkap ketua R&D merangkap founder Haus Cosmetics nie adalah *Puan Norazimah Abd Jalil* fb: *eiyma jalil* .


*boleh juga membeli secara loose item untuk setiap produk HAUS SKIN*


Ada pilihan bajet lain lagi tau untuk masalah kulit yang berbeza.


Berminat boleh wasap Kak Ya


WWW.WASAP.MY/60138433522

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...