ORDER HERE

ISLAM BERMULA DENGAN MUDAH.#NOCORONA




ISLAM BERMULA DENGAN MUDAH.

((يسروا ولا تعسروا، وبشروا ولا تنفروا))

Daripada Anas RA, daripada Nabi SAW baginda bersabda (maksudnya): Permudahkanlah oleh kamu dan janganlah menyusahkan, dan berilah berita yang mengembirakan dan janganlah kamu menyebabkan orang lari (kerana sikap keras dan berita menakutkan)

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim) - Riyadhus Solihin hadis no 637.

Ape korang faham dari hadis ni? Paling senang nak kata kita permudahkan urusan orang lain maka In Shaa Allah urusan kita juga akan dipermudahkan.

Sekarang ni kita semua tengah membantu frontliners untuk memudahkan kerja diorg supaya virus durjana tu tak merebak ke orang lain Alhamdulillah sekarang ni dah 97% peratus yang bagi kerjasama sebaiknya untuk terus dok dalam umah.

Ye tau da start boring tapi pikir la orang lain sebelum buat benda tak berpaedah tu. Kalo korang bosan sangat main la konda kondi ke, galah panjang ke, baling selipar ke ha time ni la nak idupkan balik permainan tradisional kita tu kan bila lagi nak bagi anak anak merasa main mainan tradisional tu.

Tapi ingat jangan lak korang ajak anak anak jiran tetangga main skali kang ade lak polis dan tentera datang serang umah sebab tak follow arahan 🤣

#NoCorona
#stayathome
#kitajagakita