ORDER HERE

SKINCARE 2021 : EXFOLIATOR

 

NAK TAHU APE TU EXFOLIATOR?

Apa Itu Exfoliator?

U all tau tak, sebenarnya exfoliator ni sangat-sangat penting dalam rutin penjagaan kulit kita setiap hari. Exfoliator adalah formula yang bertindak menyingkirkan sel kulit mati dan membersihkan liang pori yang tersumbat. Exfoliator ada dua jenis iaitu physical exfoliator dan chemical exfoliator. 

SEL KULIT MATI DI ATAS LAPISAN KULIT

Kesan Sel Kulit Mati
Ada orang yang fikir, alah tak payah exfoliate-exfoliate lah. Biarlah kulit menggelupas sendiri semulajadi. Bahaya lah exfoliate ni, menipiskan kulit muka, nanti muka jadi makin burn teruk adalah. MITOS!! 

Dengar sini ya siapa yang sayang kulit dan nak jaga kesihatan kulit, siapa yang nak umur badan meningkat tapi umur kulit menurun. Eh! Sel-sel kulit mati di wajah kita ni kalau dibiarkan lama, tak dibuang, makin lama makin tebal sel mati kat muka tu, dia akan buatkan wajah u jadi kusam, kelabu asap, dan tak berseri. Paling teruk adalah u pakailah skincare ratus-ratus ribu-ribu pun, u sapu kat muka u yang tebal dengan sel kulit mati tu…..

Hmmm, u boleh fikirlah sendiri. Buang masa, buang duit je dikk. U sapu skincare atas sel kulit mati, tak meresap masuk pun dalam kulit, bila tak dapat kesan, u salahkan produk pulak yer!


Exfoliate tu apa? Apa beza dengan scrub?
At first, I pun keliru jugak. Apa pulak beza ni. Basically, exfoliator ni proses nak buang sel kulit mati dekat kulit, tak kisah la muka ke badan ke. 

Scrub pulak, cara untuk kita buang kulit mati tu. Kita sental sental guna scrub, bagi hilang sel kulit mati tu. Ni namanya, physical exfoliate.

Chemical exfoliator pulak apa dia?
Kita pakai product yang ada AHA atau BHA, tempek je dekat kulit. Tak payah tonyoh tonyoh. Biar je atas kulit. Macam toner, tak perlu bias.

AHA & BHA tu apa?
Alpha Hydroxy Acid & Beta Hydroxy Acid. Okay kejap kat bawah nanti I explain.

Kenapa kita kena exfoliate?
Naturally, kulit kita memang boleh je singkirkan sel kulit mati sendiri. Hello, kulit kita kan terrer. Tapi bila dah tua sikit, hormon, asyik terdedah dengan environment, matahari, proses nak hilangkan sel kulit mati tu makin slow, kadang kadang dia stop terus.

Soooo, kita kena lah exfoliate GENTLY, lembut lembut je ok, supaya kulit kita nampak lagi bersih dan bersinar sinar!

Kalau tak exfoliate, takpe ke?
Kalau tak exfoliate, antara punca punca jerawat, pores tersumbat, dullness nampak kulit tak bermaya,  kasar, wrinkles semua tu, mungkin sebab tak exfoliate.

Lepastu bila pakai product lain, pastu semua orang pakai ok je tapi korang pakai tak ok, tu mungkin sebab tak exfoliate lah tu, kulit dah banyak sangat sel kulit mati, jadi tebal.

Kalau nak exfoliate banyak banyak, takpe ke?
Kena tengok keadaan kulit, kalau physical exfoliate better 2-3 kali je seminggu.

Kalau chemical exfoliate, depends on kulit masing masing. Kalau banyak sangat, nanti over-exfoliate pulak.

Macam mana nak tahu kita dah over exfoliate?
Bila rasa kulit merah merah, gatal gatal, kering sangat. Tu maybe dah over sangat lah tu. Exfoliate relax relax je please, kesian kulit kita. If we over exfoliate, our skin barrier might be compromised.

Tak bahaya ke exfoliate pakai chemical???
Takkk! Chemical tak semua nya bahaya. Normally people are afraid sebab dengar word 'chemical' but actually it is not a harmful chemical.

Mana lagi elok, physical ke chemical exfoliate?
Chemical lagi elok sebab dia tak kasar dekat kulit macam kita guna scrub biasa pastu tonyoh kuat kuat sampai merah, and biasanya physical scrub ni boleh buatkan micro-tear, lagi lagi guna apricot scrub yang korang suka sangat tuuuu, memang rasa best sebab kulit rasa bersih tapi certain orang, again, CERTAIN orang maybe tak elok untuk kulit dia.

Tapi of course la korang akan rasa physical exfoliator nampak lagi senang, gosok gosok je, bilas, siap!

CHEMICAL EXFOLIATOR

Kenapa lagi elok pakai chemical exfoliate?
Selain function utama dia untuk singkirkan segala sel kulit mati, chemical exfoliate pun elok untuk:
- Kulit yang kering, nampak dull, uneven skin tone
- Kulit yang kasar, banyak parut jerawat
- Kulit yang berminyak, pores tersumbat, berjerawat

ape beza AHA + BHA

Dalam HAUS Skin Super Potent Exfoliating Lotion, AHA yang digunakan adalah Glycolic Acid. AHA adalah asid yang larut air. Ia bertindak menanggalkan sel kulit mati secara lembut dengan memutuskan jaringan antara sel-sel kulit mati dengan sel-sel kulit yang masih sihat.

Ya, proses penyingkiran sel kulit mati memang akan tertanggal sendiri mengikut kitaran sel semulajadi iaitu normal ialah 28 hari. Tetapi, semakin kita berusia proses kitaran sel akan terkesan iaitu ia menjadi semakin lama dan kurang efektif atau semakin lambat.


Sebelum Guna, Awak Patut Tahu Perbezaan AHA Dan BHA

Salah satu cara untuk dapatkan kulit yang cantik dan segar adalah exfoliate secara berkala. Tetapi untuk exfoliate bahan-bahannya mestilah tak berikan kerengsaan pada kulit.

Selain gunakan scrub untuk exfoliate, awak boleh tukar dengan penjagaan kulit yang mengandungi chemical exfoliant seperti AHA dan BHA. Kedua-dua jenis ini adalah hydroxy acid yang membuang sel kulit mati dari permukaan kulit atau menghilangkan keseluruhan lapisan paling luar.


Siapa yang tak perlu pakai AHA & BHA?
1. Orang yang malas pakai sunblock/sunscreen. Kalau korang tak rajin lagi pakai sunblock, sila rajinkan pakai sunblock dulu sebab AHA ni photosensitive, maksudnya kulit akan jadi lagi sensitive dengan matahari, nanti burn lagi teruk kalau kena matahari.

2. Orang yang malas pakai moisturizer or any hydrating product. Sebabnya, BHA is quite drying, nanti kulit makin teruk.

3. Beginners. Yang baru start nak pakai skincare, yang kulit dah teruk and baru nak cari solution, jangan terus jump into chemical exfoliate. Make sure product yang korang guna tu dah elok. Dah ada low pH cleanser, dah ada moisturizer, dah ada sunscreen, baru lah tambah chemical exfoliate.


Kalau nak jugak degil, nak pakai jugak chemical exfoliate tapi basic skincare still malas?
1. Chemical exfoliate will cause purging. Depends on orang. Nanti mula la gelabah kenapa makin teruk muka.
2. Sunburn. Pakai AHA pastu tak pakai sunblock. Pastu pelik kenapa muka makin burn.
3. Mengelupas, pedih, merah merah. Dah tak pakai moisturizer, takde hydrating products (toner/essence/serum) pastu kesian kulit....
4. Tak nampak hasil. Dah beli mahal mahal sebab fuyoo banyak nya benefit chemical exfoliate ni tapi takde hasil. Sebabnya, yang basic tak settle lagi.
5. Skin barrier boleh terganggu

Boleh ke pakai chemical exfoliate setiap hari?
If you have a strong skin barrier, okay je. Tapi introduce slow slow. Contohnya mula dengan seminggu sekali. Lepastu selang sehari. Lepastu pakai setiap hari kalau kulit okay.

But I would suggest only 2-3 times per week to avoid over-exfoliate and see how your skin react.


Cara guna kena betul ye!


Super Potent AHA+BHA Exfoliating Lotion 50ml - (NOT210201509K) 

Fungsi:
­čî┐Bersihkan sel kulit mati
­čî┐Rangsang penghasilan sel kulit baharu
­čî┐Haluskan liang pori
­čî┐Kawal penghasilan sebum
­čî┐Pulihkan jerawat
­čî┐Cerahkan tona kulit
­čî┐Kuatkan sistem skin barrier
­čî┐Baiki tanda penuaan
­čî┐Bekalkan kelembapan

Super Potent AHA+BHA Exfoliating Lotion 50ml

Super Potent AHA+BHA Exfoliating Lotion 50ml

HAUS SKIN

Super Potent AHA+BHA Exfoliating Lotion 50ml

Super Potent AHA+BHA Exfoliating Lotion 50ml

Superpotent Skincare Formulation
Superpotent adalah terma lain bagi formulasi penjagaan kulit “high performance” secara intensif bagi mengembalikan keupayaan dan daya tahan kulit yang sihat dan kuat untuk pulih dari permasalahan kulit seperti jerawat, gatal-gatal, kemerah-merahan, dan seumpamanya.

U all jelas tak? Bila kita sebut Superpotent, maksudnya formulation skincare tu memang superb, memang high performance, memang highly intensive lah.


Gituu! Sebab apa? Sebab bahan-bahan aktif yang digunakan adalah seperti Brown Algae yang di beli dari France, Glycolic acid, Salicylic Acid, Niacinamide, Allantoin, centella asiatica, witch Hazel, Green Tea Extract, Vitamin C dan Aloe Vera.

10 bahan ni memang dah banyak saintis kaji sejak bertahun dulu dan terbukti memberi kesan positif secara selamat kepada kulit tanpa kesan yang memudaratkan insyaAllah.. Janji u all guna dengan cara yang betul ok?


#HAUSZeroJerawat #HAUSZeroJeragat
Bila Haus keluarkan set khas untuk jerawat dan jeragat ni, bukan saja-saja hype tau. Ia adalah satu teknologi yang terbukti berkesan untuk “petik suis” DNA u all dan mengawal sistem sel dalam kulit untuk bekerja dengan lebih efektif, secara tak langsung menguatkan sistem pertahanan kulit (skin barrier) untuk melawan dan pulih dari segala permasalahan kulit khususnya jerawat! Nak tau teknologi apa tu?

Teknologi Epigenetik dalam Formulasi Superpotent
Semua orang inginkan yang terbaik untuk diri sendiri kan, maka Haus Super Potent ni pilihan terbaik menggabungkan kedua-dua perkara hebat ini iaitu Teknologi Epigenetik ke dalam formulasi Superpotent bagi produk penjagaan kulit. KY nak kongsikan bersama u all semua di luar sana. KY taknaklah cantik sorang-sorang!

Untuk harini, KY nak cerita tentang Set Jerawat dan Set Jeragat. Penting untuk u all faham sebelum guna. HAUS SUPER POTENT ialah rangkaian produk yang berprestasi tinggi yang mampu memberi kesan maksimum pada kulit. 

Set Rawatan ini mengandungi 2 set untuk 2 jenis masalah kulit:

HAUS SKIN SET JERAWAT: RM174 ­čî║Super Intense Cream Cleanser      ­čî║Super Intense Acne Serum   ­čî║Super Potent AHA/BHA Lotion  FREE Sample Gel Brightening Blood Orange Algae Moisturizer 2g
HAUS SKIN SET JERAWAT: RM174
­čî║Super Intense Cream Cleanser     
­čî║Super Intense Acne Serum  
­čî║Super Potent AHA/BHA Lotion 
FREE Sample Gel Brightening Blood Orange Algae Moisturizer 2g

HAUS SKIN SET JERAGAT: RM171 ­čî║Super Intense Cream Cleanser ­čî║Super Intense Acne Serum ­čî║Super Potent AHA/BHA Lotion FREE Sample Gel Brightening Blood Orange Algae Moisturizer 2g
HAUS SKIN SET JERAGAT: RM171
­čî║Super Intense Cream Cleanser
­čî║Super Intense Acne Serum
­čî║Super Potent AHA/BHA Lotion
FREE Sample Gel Brightening Blood Orange Algae Moisturizer 2g

Apa apa pun, kena try sendiri dulu, apa yang sesuai dengan kulit sebab tak semua kulit sama.



Ok that's all. Thanks for reading!