ORDER HERE

SKINCARE 2021 : HOW TO KNOW YOUR SKIN TYPE?

 

The basic thing you need to know about skincare, is your skin type. Whether it's oily, dry, combination or normal?

Macam Mana nak tahu jenis kulit?

1. Cuci muka macam biasa.
Basuh muka dengan your normal cleanser, lepas tu bilas. Nak pakai air biasa pun boleh. Make sure muka tu dah cuci.

2. Tunggu 2 jam.
Jangan apply apa apa lepas cuci muka. Lagi elok, jangan lap lepas cuci muka. Biar je kulit tu kering sendiri and biar 2 jam.

3. Check keadaan kulit
Lepas dah 2 jam, check balik kulit tu.

Kalau rasa kulit berminyak, melekit, berkilat? - Oily skin

Rasa ketat, kering, merekah? - Dry skin

Berminyak dekat kawasan hidung, dahi and dahi je, tapi bahagian pipi rasa biasa/kering - Combination skin

Tak rasa apa apa, rasa biasa je - Normal skin (So lucky!)


Secara mudahnya kulit kita:

1. Zone yang banyak hasilkan minyak - area hidung, dahi, dagu. Yang ni memang sentiasa rasa macam berminyak, tapi ada yang normal, ada yang terlebih lebih (oily skin). Sometimes I feel like I have dry skin, tapi kawasan hidung sometimes ada minyak sikit.

2. Zone yang kurang hasilkan minyak - area pipi & jawline (rahang). Yang ni kalau oily skin pun, pipi dia takde la teruk sangat berminyak, tapi still considered as oily skin. Bukan combination skin. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...